Аз Гласувам!

За да ни чуят България и Европа, нека пуснем супергласовете си информирано и отговорно на 9 юни. 

Какво е суперглас? Това, на първо място, е упражненият, реализираният вот, изразяващ волята на всеки член на нашето демократично общество. На втори план, това е гласуване с двоен ефект - на 9 май избираме депутатите в два парламента - нашият, българският, в София, както и Европейския в Брюксел. Него, супергласът, се опитва да събуди Института за развитие на публичната среда - организация, работеща за увеличаване на гражданското участие в управлението, ограничаване на влиянието на парите в политиката и за осигуряване на честен изборен процес.

Новата кампания на ИРПС и The Convo е комбинация от аудио експеримент и сценична метафора. С нея онагледяваме по емоционален и масово достъпен начин какво се случва с представянето и представляването на всички нас - българските избиратели - в управляващите ни институции, когато не използваме гласа си. Трите видеоклипа, които предават посланието на кампанията, насърчаваща избирателната активност, могат да бъдат гледани в социалните мрежи и на платформата на Института за развитие на публичната среда „Аз гласувам“ - www.azglasuvam.net

Как го направихме? Използвахме уникалното съвпадение в двузначността на българската дума „глас“ - като „вокал“ и като „вот“. Провокираха ни десетките ироничнo-конспиративни мемове, които шеговито наричаха изборните резултати „Мистерията на българските гласове” и решихме да помолим нашия иконичен хор със същото име да ни помогне да я разкрием. Три от композициите в невероятния албум BooCheeMish на „Мистерията“ с Лиса Жерар - вокалистката на Dead Can Dance - се оказаха „нашите“ попадения. Композициите на Петър Дундаков - северняшката „Заблеяло агне“, „Ганка“ от Котел, Сливенско и абсолютният хит на кампанията - енергичната шопска „Йове“ - представиха резултатите по изразителен и категоричен начин.
 
 
Изразихме процентите избирателна активност на последните избори за национален и Европейски парламент, като помолихме съответния брой певици да не пускат гласа си. Да мълчат, докато хорът пуска глас за завладяваща песен, представяща дадена област - в нашия случай - многомандатен избирателен район.
 
 
Показахме, че мистерията е само една - защо в ден за гласуване избираме да мълчим.  Няма как гласовете за Европарламент в два от трите района на европейската столица София-град да са с активност под 30% и да искаме Брюксел да чува какво му пее България. И няма как Сливен да иска да е пълнокръвно представен в българския парламент, ако за народни представители не гласува дори и всеки трети там.
 
 
Ниската избирателна активност е едно от сериозните заболявания на гражданското общество защото тя засяга абсолютно всеки наш съгражданин, имащ право на глас, както
и децата ни.

Все пак, на 9 юни решаваме съдбите на България и Европа в много важен момент от световната история.